Dinàmica 3: “El circ”
Número de la fitxa: Dinàmica 3
Nom de la dinàmica: "El circ"
Tema: Coneixement de rols
Edat per a la que es dirigeix: A partir dels 12 anys
Nombre de participants: Uns 20/25
Objectius:
Fomentar el treball en equip i la cooperació
Desenvolupar l'empatia
Fomentar l'autoconeixement
Treballar l'acceptació i la tolerància
Millorar la comunicació verbal
Fomentar el respecte
Desenvolupar la creativitat i la imaginació
Promoure la reflexió crítica
Millorar la capacitat d'observació
Treballar l'escolta activa
Durada: D'una hora i mitja
Materials per portar-la a terme: Paper i bolígrafs
Espai: La classe (en petits grups)
Desenvolupament:
La dinàmica consisteix en muntar un circ amb tota la classe. Es faran petits grups, d'uns 5 o 6 participants, i cada grup haurà d'assignar una funció que pugui desenvolupar en el circ i el motiu, és a dir, perquè aquesta funció i això es farà de cada persona de la classe, sense contar els membres del grup que decideixen la funció, per exemple, mim a alguna persona que sigui tímida, ja que el mim no parla. Abans de decidir la funció de cada persona, es posarà exemples a la pissarra per donar ajuda. Un cop decidit que farà cada persona dins del circ, ho exposarem amb un membre del grup dictant i l'altre escrivint a la pissarra. Un cop ho han exposat tots els grups preguntarem persona per persona si s'han sentit identificats amb aquest rol i sobretot si el perquè els ha semblat correcte.
Avaluació:
Hi ha hagut cooperació entre el grup?
S'ha treballat l'empatia?
S'ha fomentat l'autoreconeixement?
S'ha posat en pràctica la comunicació verbal?
Hi ha hagut respecte entre els companys?
S'ha posat en pràctica l'acceptació i la tolerància?
Han sigut creatius?
S'ha treballat la reflexió crítica?
Han treballat l'escolta activa?
El temps ha sigut el correcte?
El nombre de participants ha sigut l'adequat?
S'ha explicat l'activitat correctament?
Observacions:
En general va anar molt bé i el tràiler del principi va ser molt adequat, però pot ser l'hora d'escriure a la pissarra per fer-ho més dinàmic i divertit es podria abans d'apuntar-ho, preguntar-li a la persona que pensa que li han ficat i després escriure-ho, d'aquesta manera no es farà tan llarg.
Recursos adients i relacionats:
En la dinàmica es pot posar la cançó "This Is Me" (de la banda sonora de The Greatest Showman), ja que és una cançó que parla sobre l'acceptació d'un mateix i sobre l'orgull de ser diferent, que encaixaria perfectament amb el tema de la dinàmica.
Variants (nens de 5-6 anys d'un barri conflictiu):
Abans de començar la dinàmica s'explicarà la importància que té la cooperació entre la classe per poder aconseguir muntar el nostre circ i la importància del respecte entre tots i no fer sentir malament a ningú. Es formarà grups petits (3-4 persones) perquè els nens se sentin més còmodes. Se li donarà un nom divertit a l'activitat com, per exemple, "Els Superherois del Circ". A la pissarra, es dibuixarà o mostrarà imàtges grans de rols fàcils: Pallasso: Feu cares gracioses i rieu! Equilibrista: Camina com si fossis una fletxa, amb els braços oberts. Màgic: Treu un conill del barret (feu un gest de màgia). Cada nen escullirà un rol que li agradi, o la tutota podrà assignar-los un rol divertit de forma ràpida perquè no es perdin en la decisió i llavors s'ajuntaran en grups els que tenen el mateix rol. Cada grup farà una petita representació del seu rol. Pot ser molt simple, com caminar com un equilibrista o fer una cara de pallasso. S'ha de fer com un joc d'imitar pot ajudar a que no es frustren. Un per un, els nens mostràn el que han practicat (potser un grup fa "màgia" i l'altre fa riure com un pallasso). Això és com un mini espectacle! Quan acabin, fes una gran aplaudiment i diu: "Sou tots uns artistes! El circ és genial perquè tots heu fet alguna cosa especial. ¡Ho hem fet junts!

Quina aplicació professional té?
Aquesta dinàmica ajuda els participants a reflexionar sobre com perceben els altres i com són percebuts, creant un espai per a l'autoconeixement i el reconeixement mutu. A més, promou la col·laboració, la comunicació i el treball en equip, ja que cada grup haurà de prendre decisions consensuades. La dinàmica proposada pot ser útil en diversos àmbits professionals i moments:
Àmbit de l’educació: Al començament de curs o en activitats de cohesió de grup per fomentar la comunicació i l'empatia entre els estudiants.
Àmbit dels recursos Humans: En activitats d'integració per identificar rols dins de l'equip i millorar la col·laboració.
Àmbit grupal: En moments d'inclusió per reflexionar sobre la diversitat de personalitats i habilitats i per millorar la comunicació i resoldre conflictes entre membres d'un grup.
Àmbit de desenvolupament Personal: En moments per ajudar les persones a identificar els seus rols i comportaments dins d'un grup o organització.
Quina relació pot tenir amb la teva professió?
Aquesta dinàmica pot ser útil en una aula d'infants d'uns 10/12 anys per iniciar el curs, en tallers de convivència, per cohesionar el grup o en moments de transició educativa.També aquesta dinàmica es podria fer de manera més simple per a infants d'I5 per treballar que cada persona té un rol dins la classe, és a dir, que encara que no ho sembli cada persona de la classe hi participa d'una manera o una altra i que és igual d'important que qualsevol altre rol. Això és per treballar que els infants es vegin que són importants i tinguin una imatge positiva. Aquesta dinàmica ajuda els infants a comprendre diferents rols dins d'un grup, a expressar-se i a escoltar els altres. Fomenta el reconeixement de les habilitats personals de manera divertida.
