Dinàmica 12: "El jardí màgic dels talents"

29.10.2024

Número de la dinàmica: Dinàmica 12

Nom de la dinàmica: El jardí màgic dels talents

Tema: Autoestima

Edat a la que es dirigeix: A partir dels 6 anys

Nombre de participants: Uns 15 i màxim uns 20

Objectius:

  1. Fomentar la consciència de les pròpies qualitats positives 

  2. Afavorir el reconeixement i l'apreciació mútua entre els companys 

  3. Enfortir la confiança i la imatge positiva de si mateixos

Durada: Aproximadament 20 minuts

Materials per portar-la a terme: Cartolines i boli

Espai: La classe

DesenvolupamentL'educador/a repartirà una cartolina de flor a cada infant. Els infants hauran de posar el seu nom i una característica seva en el nucli de la flor. Seguidament, hauran de passar la flor al company que tenen a l'esquerra, i aquest, escriuran una altra característica del seu company en els pètals o en la tija. Un cop tothom hagi escrit una característica de tots els seus companys en cadascuna de la seva flor. Finalment, l'educador les recollirà totes i cridarà un per un per entregar-li la flor i que expliqui una mica el que els seus companys li han escrit a la flor i si està d'acord amb ells i si l'han fet sentir bé.

Avaluació: Observació de la participació activa dels infants, la seva capacitat de verbalitzar qualitats positives, el nivell de respecte cap als companys i les seves aportacions.  

Observacions: La dinàmica va anar molt bé, van participar tots i crec que ha sigut molt bona dinàmica per veure les coses positives de cada persona. 

Recursos adients i relacionats: Es pot ficar el curtmetratge "autoestima" de JEANNETTE R.GOIKOTXETA, per fer una petita introducció.  

Variant (grup d'infants de vàries edats (entre 5 i 10 anys) que viuen en pisos d'acolliment per a víctimes de violència domèstica): L'educador/a presenta l'activitat com un joc que es diu "La Flor que parla de mi", i reparteix a cada infant una flor de cartolina amb el centre en blanc i pètals de colors. Explica que aquesta flor és especial, perquè ens ajuda a descobrir coses de nosaltres mateixos, fins i tot aquelles que no sempre sabem veure. En el centre de la flor, cada infant escriu o dibuixa una cosa que sent avui o una cosa seva que vulgui compartir, encara que sigui petita: "tinc por a les nits", "em fa riure jugar amb altres", "soc tranquil", "estic enfadat", etc. No cal que sigui res alegre; totes les emocions són benvingudes. Després, les flors comencen a viatjar per mans amigues. Cada vegada que un infant rep la flor d'un company, pot escriure o dibuixar en un pètal una cosa bonica, amable o sincera que ha vist en ell, com ara "jugues amb tothom", "m'agrada el teu somriure", "m'ajudes quan em fa vergonya", "ets valent/a". Si algun infant no sap què posar, pot dictar-ho a l'educador/a o fer un petit dibuix. Quan les flors han passat per tots els companys, tornen al seu propietari. L'educador/a les entrega com si fossin un petit regal especial, llegint en veu baixa (o alta, si es vol) algunes paraules que li han escrit. Es convida cada infant a compartir com se sent amb la seva flor: si li ha agradat, si alguna cosa l'ha sorprès, si se sent vist o reconegut. L'activitat acaba amb una petita estona de respiració o un joc suau per baixar les emocions. L'educador recorda que totes les persones tenen coses boniques dins, fins i tot quan han viscut coses difícils, i que aquesta flor ho demostra.

Quina aplicació professional té?

Àmbit educatiu: Aquesta dinàmica és molt útil per treballar l'autoestima i la valoració positiva d'un mateix i dels altres. Afavoreix un clima de respecte, confiança i reconeixement dins del grup. Es pot aplicar a tutories, dinàmiques de cohesió de grup, inici de curs o en moments on es detecti baixa autoestima o desmotivació entre l'alumnat.

Àmbit empresarial: Pot contribuir al reforç positiu entre companys de feina, millorant l'ambient laboral i augmentant la motivació individual. És una eina adequada en sessions de coaching, formacions en lideratge o jornades de team building.

Àmbit sanitari/social: Serveix per enfortir la imatge personal i afavorir el reconeixement de qualitats pròpies i alienes, útil tant per a professionals com per a usuaris en processos de millora personal o teràpia. Pot formar part de tallers de salut mental o grups de suport emocional.

Àmbit esportiu: Ajuda a potenciar l'autoestima dels membres de l'equip, reconeixent les seves qualitats més enllà del rendiment esportiu. És recomanable per a entrenaments enfocats en la motivació i el suport mutu.

Àmbit personal/formatiu: Fomenta l'autoconeixement i el creixement personal a través del reconeixement i l'apreciació de les pròpies qualitats. És molt adequada per a tallers d'autoestima, dinàmiques de coaching i formacions d'intel·ligència emocional.

Quina relació pot tenir amb la meva professió?

Com a futura educadora, aquesta dinàmica és molt adequada per aplicar a l'aula amb infants a partir de 8 anys. Afavoreix el desenvolupament de l'autoestima i el reconeixement positiu entre iguals, creant un espai segur on els infants poden expressar i rebre feedback positiu. A més, promou l'empatia, el respecte i l'escolta activa. És una eina molt eficaç per reforçar la cohesió del grup, prevenir conductes de rebuig i fomentar una convivència positiva. Es pot adaptar a diferents nivells d'edat i a contextos diversos, tant en moments de reforç emocional com en activitats regulars de tutoria.

Decoración del hogar © Todos los derechos reservados 2025
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar